Μέσα στην απόλυτη μοναξιά της μήτρας ο ρυθμός της καρδιάς της μητέρας, η «μουσική της καρδιάς», καταγράφεται ως μια βαθιά και θεμελιώδης σωματική-συγκινησιακή εμπειρία που συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη τη ζωή του. Η συσχέτιση μεταξύ ακουστικών αντιλήψεων και ερεθισμάτων και ψυχικών βιωμάτων, η άμεση αλληλεπίδραση σώματος, ψυχής και μουσικής είναι προφανής.
« .. η αρμονία είναι η ισορροπία μεταξύ δύο αντιπόδων στους οποίους στηρίζεται το παγκόσμιο γίγνεσθαι» Πλάτων. Ο Αριστοτέλης τόνιζε τη συναισθηματική επίδραση της μουσικής: η μουσική αποτελεί μίμηση συγκεκριμένων ψυχικών «κινήσεων» και προκαλεί αντίστοιχες ψυχικές «κινήσεις».
Υπάρχει συγγένεια μεταξύ των στοιχείων της μουσικής και του ανθρώπινου ψυχισμού.
Η μουσική μπορεί να θεραπεύσει σώμα, πνεύμα και ψυχή.
Το ανθρώπινο σώμα είναι ενέργεια που συνεχώς αλλάζει και δονείται "ενέργεια ζωής".
Το σώμα μας είναι συντονισμένη μορφή κινητικής ενέργειας.
Η μουσική αποτελεί ένα άμεσο, κατανοητό και δημιουργικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Η Μουσικοθεραπεία μπορεί να επέμβει σε ασθενείς με διαταραχές διάθεσης. Είναι σημαντικό να προστεθεί ότι η συναισθηματική διεργασία έχει επίπτωση στο νευροφυτικό και το ορμονικό σύστημα που με τη σειρά τους επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Στην κλασσική αρχαιότητα η ασθένεια αντιμετωπίζονταν ως μια δυσαρμονία ανάμεσα στην ψυχική και σωματική φύση του ανθρώπου. Υπό αυτό το πρίσμα, η μουσική θεωρούνταν θεϊκής σημασίας με ασυναγώνιστες θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες στο αναστατωμένο πνεύμα και το ασθενές σώμα.
«Συγχώνευση Μουσικής και Θεραπείας» - Μουσικοθεραπεία, είναι ταυτόχρονα:
• Τέχνη,
• Επιστήμη και
• Διαπροσωπική Διαδικασία.
Ως τέχνη ασχολείται με το υποκειμενικό, το προσωπικό, τη δημιουργικότητα, και την ομορφιά.
Ως επιστήμη ασχολείται με την αντικειμενικότητα, την καθολικότητα, την επανάληψη και την αλήθεια.
Ως μια διαπροσωπική διαδικασία, ασχολείται με την ενσυναίσθηση, την οικειότητα, την επικοινωνία, την αμοιβαιότητα και την αλληλεπίδραση ρόλων.
Η μουσική είναι ανθρώπινο δημιούργημα και γι’ αυτό ο άνθρωπος μπορεί να «δει» τον εαυτό του μέσα από τη μουσική.
Η μουσική, ως αρχέγονο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας αλλά και ως τέχνη, αποκαλύπτει και απελευθερώνει συναισθήματα. Έχει τη δύναμη να μας συγκινεί, να μας ταξιδεύει, να μας ενεργοποιεί ή να μας χαλαρώνει και να μας «φέρνει πιο κοντά».
Η Μουσικοθεραπεία έχει πολλούς ορισμούς,
(AMTA), η μουσικοθεραπεία ορίζεται ως «η κλινική και εμπεριστατωμένη χρήση της μουσικής παρέμβασης με σκοπό την επίτευξη εξατομικευμένων στόχων στα πλαίσια της θεραπευτικής σχέσης, από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος έχει ολοκληρώσει ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα μουσικοθεραπείας» (American Music Therapy Association, 2011).
«Μουσικοθεραπεία είναι η χρήση της μουσικής στην πραγματοποίηση θεραπευτικών στόχων: παλινόρθωση, διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας». (National Association for Music Therapy-Kenneth E. Bruscia, 1989. Defining Music Therapy»).
(Imagery) Η μουσική μας εισάγει σε ένα ταξίδι της συνείδησης, οδηγώντας σε ένα ξεδίπλωμα εσωτερικών εμπειριών, μέσω των αισθήσεων και των νοητικών εικόνων
(Jacobi, 1940) Η μουσική κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις τέχνες: δίνει την δυνατότητα να εκφραστούν οι αντιθέσεις ταυτόχρονα, δεν μεταφράζεται, έχει συναισθηματική σημασία, μπορεί κανείς να την βιώνει και να την νιώθει, αλλά δεν ορίζεται
(Leopold Stokowski) "Μουσική μπορεί να είναι τα πάντα για τους πάντες. Είναι σαν ένας μεγάλος δυναμικός ήλιος στο κέντρο ενός ηλιακού συστήματος, ο οποίος στέλνει τις ακτίνες του και την έμπνευσή του προς όλες τις κατευθύνσεις ... Η μουσική μας κάνει να νιώθουμε ότι οι ουρανοί ανοίγουν και μια θεία φωνή μας καλεί. κάτι στην ψυχή μας ανταποκρίνεται και καταλαβαίνει".
Ο Dr. Stone λέει: "Η ζωή είναι ένα τραγούδι. Έχει τους δικούς της ρυθμούς και τη δική της αρμονία. Είναι μια συμφωνία όλων σε μείζονες και ελάσσονες κλίμακες πόλωσης. Ενώνει τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις σε μια αρμονία στην οποία ενοποιείται το όλο μέσα σε μια μεγάλη συμφωνία της ζωής. Το να μάθουμε μέσα από την εμπειρία μας σ' αυτή τη ζωή, να εκτιμήσουμε τη συμφωνία και τα μαθήματα της ζωής και να ενοποιηθούμε με το όλο, είναι ο σκοπός της ζωής μας".
'... σχήμα και μορφή ολιστικά και μοναδικά χρωστούν το σχήμα τους και τη μορφή τους στον ήχο' (Manners 1986).
«Η Μουσική μπορεί να δώσει Φωνή σε αυτό που ακόμη δεν έχει ακουστεί, μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στον αόρατο κόσμο των Εικόνων, των Αναμνήσεων και των Συνειρμών» Dr. Diane Austin
Η μουσική είναι ηθικός νόμος. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, Φτερά στο νου, Φυγή στη φαντασία, Σαγήνη στη λύπη, Ευθυμία και ζωή στα πάντα (Πλάτων).