Α) Επιχειρείν και κοινωνία
Η λειτουργία των επιχειρήσεων, η βελτίωση και αναβάθμιση των προοπτικών τους ως οικονομικών μονάδων, συνδέεται άμεσα και αμφισήμαντα με την κοινωνία. Η κοινωνία τροφοδοτεί με έμψυχο υλικό τις επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις αντίστοιχα προσφέρουν απασχόληση και πόρους διαβίωσης στα μέλη της κοινωνίας.
Το επίπεδο εκπαίδευσης και η εξειδίκευση που χαρακτηρίζει μία κοινωνία προσδιορίζει και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και η αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων και το ύψος των αμοιβών που προσφέρουν προσδιορίζει την κλίμακα του βιοτικού επιπέδου των μελών μιας κοινωνίας.
Β) Επιχειρείν και πολιτική
Η επιχείρηση σε σχέση με την πολιτική είναι επίσης συνδεδεμένη άρρηκτα, υπό την έννοια ότι και οι επιχειρήσεις καθοδηγούν πολιτικές αλλά και οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων επηρεάζουν την τύχη και την πορεία των επιχειρήσεων. Έτσι η πρόοδος και ανάπτυξη στο επιχειρείν προσδιορίζεται από τις επιχειρηματικές ικανότητες του
φορέα της επιχείρησης αλλά και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Γ) Επιχειρείν και γειτνίαση
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε σχέση με την γεωγραφική κατάταξη μιας χώρας θα έλεγα ότι αποτελούν θετικό παράγοντα διαμόρφωσης πνεύματος ειρήνης και καλύτερων πολιτικών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών λαών.
Δ) Επιχειρείν σε Βαλκάνια, Μεσόγειο και Ευρώπη
Η Ελλάδα από την γεωφυσική της θέση αποτελεί πύλη μεταξύ ανατολής και δύσης, σημείο συνάντησης 2 ηπείρων και διαφορετικών πολιτισμών, έτσι διαθέτει το πλεονέκτημα που την καθιστά ανοικτή ταυτόχρονα στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε με την πτώση των συνόρων, στην ενίσχυση των προοπτικών εξωστρέφειας. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναζήτησαν νέους τόπους εγκατάστασης για λόγους φορολογικούς ή άλλων πλεονεκτημάτων των αγορών.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν με σοβαρές επενδύσεις στις γειτονικές χώρες. Σήμερα και κάτω από το βάρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τις υποχρεώσεις της για δημοσιονομική προσαρμογή, ο ρόλος του επιχειρείν και μάλιστα με εξωστρέφεια γίνεται όσο ποτέ άλλοτε κυρίαρχος και ουσιαστικός. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι σήμερα σκληρές και οι κανόνες τους πολλές φορές αδυσώπητοι, το παιχνίδι στο οικονομικό πεδίο σε πολλές περιπτώσεις δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς. Οι διεθνείς αγορές λειτουργούν όπως απεδείχθη δίχως εποπτεία αφήνοντας περιθώρια στους κερδοσκόπους και σε αδιαφανείς διαδικασίες.
Θέλω να πιστεύω ότι το επιχειρείν θα μπορέσει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία το κατάλληλο εφαλτήριο για ανάπτυξη και η οικονομική κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας.
ΣΤ) Η δράση της Grande εξ
Η Grand εξ και κάθε φορέας που στηρίζει επιχειρηματικές επαφές και συνεργασίες με σωστό τρόπο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων και της διεύρυνσης των διασυνοριακών σχέσεων.
Παύλος Ραβάνης
ΑΘΗΝΑ 17/6/2010
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Παύλος Ραβάνης γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και είναι έγγαμος με δύο παιδιά. Το 1980 μετά το λύκειο σπούδασε στην Ιταλία «Κλωστοϋφαντουργία» και παρακολούθησε στην ίδια χώρα πλήθος σεμιναρίων που αφορούσαν στην εξέλιξη και στις νέες τεχνολογίες των καλτσομηχανών. Το 1992 επιλέγεται να συμμετέχει σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του πρόγραμμα του ΕΛΚΕΠΑ-ΠΑΒΕ που διήρκεσε 18 μήνες και είχε σαν στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη των Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων.
Η πλούσια και επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα ξεκίνησε αμέσως μετά τις σπουδές του (1980) στην οικογενειακή επιχείρηση Θ. ΡΑΒΑΝΗΣ Ε.Β.Ε.Ε. Από το 2001 έως και σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου στην Θ. ΡΑΒΑΝΗΣ Α.Β.Ε.Ε. που δραστηριοποιείται στον χώρο της ένδυσης με εξειδίκευση στην παραγωγή και το εμπόριο παιδικών καλτσών. Επιπλέον από το 1991 έως και σήμερα είναι μέλος της COVO RAVANIS με κύριο αντικείμενο την εισαγωγή καλτσομηχανών και πρώτων υλών.
Από το 1984 έως σήμερα συμμετέχει στο Σωματείο Καλτσοποιών
Ελλάδος.
Από το 1999 έως το 2002 στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεως ΙΚΑ Ν. Ιωνίας
Από το 1998 έως και σήμερα μετέχει ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Ε.
Από το 1992 εκλέγεται και γίνεται το νεότερο ηλικιακά μέλος του Δ.Σ. του Β.Ε.Α. Το 2001 επανεκλέγεται και καταλαμβάνει την θέση του Οικονομικού Επόπτη. Στις επιμελητηριακές εκλογές του 2006 ηγείτο της
παράταξης που αναδείχθηκε ως πρώτη δύναμη και εκλέγεται Πρόεδρος του Β.Ε.Α.
Το 2010 ορίζεται Ά Αντιπρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ.
Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του συμμετείχε στην επιτροπή για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών και στην επιτροπή αποζημίωσης σεισμοπαθών επιχειρήσεων το 1999. Επίσης συμμετείχε κατά καιρούς σε διάφορες επιτροπές που αφορούσαν στην πάταξη του παρεμπορίου, στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, στην επιτροπή νομαρχίας για την ανάδειξη πρεσβευτή του εξωτερικού της Ελλάδος κλπ. Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε περιοδικά του κλάδου του για οικονομικά και κοινωνικά θέματα και έχει συμμετάσχει σε πάνελ γνωστών ενημερωτικών εκπομπών στην τηλεόραση.