ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών προς ικανοποίηση ατομικών και κοινωνικών αναγκών στις σύγχρονες οικονομίες της αγοράς πραγματοποιείται στα πλαίσια της επιχείρησης με βασικό κίνητρο το κέρδος. Παράλληλα το επιχειρείν εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους που οφείλονται στο συνεχώς μεταβαλόμενο οικονομικό- κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Η επιχειρηματική δραστηριότητα όμως στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας και ευημερίας. Σήμερα στη Ελλάδα βιώνουμε μια σημαντική οικονομική κρίση που ταυτόχρονα είναι κρίση αξιών και συστημάτων. Ενα νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι απαραίτητο και η ανταγωνιστικότητα είναι μονόδρομος.
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το επιχειρείν μπορεί να δημιουργεί πλούτο και ευημερία σε μιά κοινωνία, μπορεί όμως να δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος ή/και να αναπτύσσει μη αποδεκτές εμπορικές και επαγγελματικές πρακτικές. Γιαυτό στις ανεπτυγμένες κοινωνίες το επιχειρείν ρυθμίζεται από το κράτος το οποίο ζητεί από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με υπεύθυνο κοινωνικό τρόπο και να διαθέτουν περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση. Παράλληλα το κράτος οφείλει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στηρίζοντας την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και αναπτύσσοντας σχέδιο, δράσεις και μηχανισμούς οικονομικής διπλωματίας. Η Ελλάδα μέσω των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων - (ΟΕΥ) των Πρεσβειών, παρέχει υποστήριξη στις ελληνικές επιχειρήσεις στις ξένες αγορές. (www.agora.mfa.gr)
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ
Επιχειρείν σημαίνει απασχόληση, εισοδήματα, προιόντα, υπηρεσίες. Ηεπέκταση αυτής της δραστηριότητας στα γειτονικά κράτη, σήμερα που τα σύνορα δεν αποτελούν εμπόδιο, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ανάπτυξη των συνεργασιών και ευημερία για τους λαούς και συνεπώς δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα επιτρέπει σε κάθε επιχείρηση να δραστηριοποιείται σε μιά όλο και μεγαλύτερη αγορά, με δύο λόγια της προσφέρει περισσότερες ευκαιρείες ανάπτυξης και επιτυχίας. Στην εποχή μας οι τάσεις παγκοσμιοποίησης αναγκάζουν την κάθε επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει, να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, να προσαρμόζεται στην διεθνή ζήτηση, να εισάγει καινοτομίες, να παράγει καινοτόμα προιόντα , να ελέγχει το κόστος, με δύο λόγια να είναι ανταγωνιστική.
ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΥΡΩΠΗ
Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η κοινή ιστορική πορεία των λάων της περιοχής αυτής αποτελούν παρακαταθήκες επιτυχούς οικονομικής συνεργασίας και επιτυχίας. Η Ευρωπαική Ενωση που εδώ και χρόνια κατέχει τη ν αποκλειστική αρμοδιότητα της εξωτερικής εμπορικής πολιτικής των κρατών-μελών, έχει δημιουργήσει γόνιμα πλαίσια εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με τις μεσογειακές χώρες και τις χώρες της Ν.Α Ευρώπης.Οι ελληνικές επιχειρήσεις τα 20 τελευταία χρόνια είναι πρωταγωνιστές στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης αυτής περιοχής και παρόλες τις προσωρινές δυσκολίες η πορεία δεν θα αλλάξει, γιατί είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Στα πλαίσια αυτά η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομικο-εμπορική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας και ειρήνης σε μιά περιοχή με μεγάλη ιστορία όπου συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί, αντιλήψεις και νοοτροπίες.
Η Δράση της Grand εξ
Διαθέτει άριστη γνώση της περιοχής και γιαυτό αποτελεί ένα σοβαρό και χρήσιμο εργαλείο προσέγγισης των αγορών των Δυτικών Βαλκανίων για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Εύχομαι η επιτυχημένη της δραστηριότητα να συνεχιστεί γιατί τέτοιες υπηρεσίες είναι χρήσιμες ιδιαίτερα στις εξωστρεφείς μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις.
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΘΗΝΑ 22/05/2012
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄
Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ)
Απόφοιτος Προτύπου Ιωνιδείου Σχολής Πειραιώς
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Προβηγκίας – Γαλλία
Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Πανεπιστημίου Παρίσι Χ – Nanterre
Απόφοιτος τμήματος ΟΕΥ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Υπηρέτησε στις Πρεσβείες της Ελλάδας / Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
Βόννη / Γερμανία
Βελιγράδι / Σερβία
Βουδαπέστη / Ουγγαρία
Τίρανα / Αλβανία