…«είμαστε ό,τι τρώμε»,
το σώμα μας είναι μια εξαιρετικά ικανή και πολύπλοκη μηχανή που λειτουργεί ανάλογα με τα «καύσιμα» που την τροφοδοτούμε, τρώμε «μεσογειακά», η Μεσογειακή Διατροφή με ‘εγχειρίδιο χρήσης’ τη μεσογειακή πυραμίδα καθορίζει τη διατροφή μας στη σωστή ποσότητα, στη σωστή συχνότητα και στις σωστές αναλογίες συστατικών, αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας για την ευεξία και την καλή φυσική κατάστασή μας, Αρκεί μόνο να την υιοθετήσουμε…
και ως ένας από τους κατεξοχήν Μεσογειακούς λαούς, επιστροφή στις ρίζες
• υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, ως ευεργετικό πρότυπο για την υγεία μας,
• παράλληλα διατηρούμε τα πολιτιστικά στοιχεία για να μην στερηθούμε τα οφέλη του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής(ΜΤΖ) και
• η διατήρηση και μετάδοση της μεσογειακής διατροφής στις μελλοντικές γενεές, ως μια βιώσιμη διατροφή, “Το παράδειγμα είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από το δίδαγμα” – Σάμουελ Τζόνσον, 1709-1784, Άγγλος συγγραφέας
για να
• αυξηθούν τα ποσοστά μακροβιότητας,
• και να μειωθούν τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο και στεφανιαία νόσο, …
• πιθανόν και να εξαφανιστούν …
Οι προστατευτικές ιδιότητες της μεσογειακής δίαιτας οφείλονται
• στα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά της,
• τις περιεχόμενες αντιοξειδωτικές ουσίες,
• τις ευεργετικές επιδράσεις στη μεταγευματική λιπαιμία και γλυκαιμία
• και στην ύπαρξη αναστολέων του PAF, σύμφωνα με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών της τελευταίας δεκαπενταετίας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών η αθηρωμάτωση ξεκινά από τοπική φλεγμονώδη αντίδραση, που προκαλείται από έναν ισχυρότατο φλεγμονώδη παράγοντα που λέγεται Παράγοντας Eνεργοποίησης των Aιμοπεταλίων (Platelet-Activating Factor).
Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία
• Αύξηση του προσδόκιμου ζωής
• Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων
• Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη
• Μείωση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας
• Μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνο
• Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer
Αξιολογώντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία και τη σημασία της στην κοινωνική ανάπτυξη των μεσογειακών χωρών το Νοέμβριο του 2010 η UNESCO έχρισε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ως πολιτιστικό μνημείο της Ελλάδος, της Ιταλίας και του Μαρόκου.
Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ με ‘εγχειρίδιο χρήσης’ τη μεσογειακή πυραμίδα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία διαιτητικών προσλήψεων, θρεπτικών συστατικών σε διάφορα τρόφιμα και τρόπους επιλογής τροφίμων για διατήρηση της υγείας.
“για να είσαι καλά πρέπει να τρως καλά” – Ancel Keys Αμερικανός φυσιολόγος που μελέτησε την επίδραση της διατροφής στην υγεία